Leen Cools

Alles begon met een workshop bij Mieke Selleslagh. Een late roeping. Na deze eerste ervaring aan de draaischijf wist ik dat ik hiermee wilde doorgaan. Het werken met de handen heeft me altijd gefascineerd. Ik vind het de mooiste instrumenten die er zijn, de meest precieze en intelligente tools.
Ik kan me helemaal vinden in de quote van Judith Vanistendael : “ Met je handen werken is de mooiste manier van denken.”
Vandaar mijn voorkeur voor het werken met materie.

Ik schreef me in aan de Academie in Halle bij Mieke Everaet. Om het ambacht van het draaien onder de knie krijgen wilde ik me vooral hierop toeleggen. Het opbouwen met klei of gieten, of andere procedures zouden me teveel afleiden.

Ik voel me erg aangesproken door de Oosterse, en dan vooral de Japanse, keramiek. Meer bepaald de esthetiek van de wabi-sabi. Wat staat voor de Japanse kijk op de wereld die gericht is op het aanvaarden van vergankelijkheid en onvolmaaktheid. Dit vertaalt zich in een schoonheid die imperfect is, vergankelijk en onvolledig. En op die manier rust en eenvoud uitstraalt.
Deze begrippen wilde ik dan ook graag vertalen in mijn werk met klei.

Zo begon mijn zoektocht naar het doorbreken van de symmetrie van de vormen die automatisch ontstaat aan de draaischijf en de zoektocht naar een textuur die aan de natuur en het onvolmaakte refereert.
Ik zoek hierbij niet naar de perfectie in techniek maar naar de perfectie in schoonheid. Naar analogie met de natuur die niet perfect is en net daarom zo boeiend.

Een andere passie vind ik in het werken met porselein. Het is de meest witte kleisoort. Een ideaal canvas voor kleuren en glazuren. De kleuren zijn helderder en frisser dan op eender welke andere kleisoort. Het is dan ook het ideale materiaal voor het vervaardigen van functionele – en gebruiksobjecten.
Gebruiksvoorwerpen van alle dag kunnen door hun esthetiek bijdragen aan het aangenaam samen zijn. De tafel is daarbij het centrale punt. Hier wordt samen gegeten, gepraat, gediscussieerd, wordt lief en leed gedeeld. Het maken van serviezen, theepotten en ander gebruiksgoed bekijk ik in dit licht van delen en uitwisselen en verbinding maken.

Ik beoog het overbrengen van een gevoel, een emotie. Ik geloof dat voorwerpen een ziel hebben. Dat ze door het gebruik, door de weg die ze afleggen, door het leggen van verbinding, meer zijn dan het materiële.
Een wijze uit het verre Oosten zegt: “ There is an inner self in every object, if only once can be perceptive and sensitive to it.” Met die overtuiging werk ik en hoop ik schoonheid te brengen die leidt tot duurzaam omgaan met de voorwerpen die ons omringen.

Je kan Leen volgen en bereiken via:
Website: www.coolsleen.be
Facebook: www.facebook.com/leen.cools
Instagram: coolsleen_ceramics
E-mail: coolsleen@telenet.be
Ondernemingsnummer: 0778.482.309 – vrijstelling van btw voor kleine ondernemingen

Leen woont en werkt in Itterbeek en je kan je aankoop na afspraak per mail daar gratis afhalen.