Hoe begin je met productfotografie?

Mooie foto’s van jouw creaties, we weten allemaal hoe belangrijk ze zijn, maar ook dat hoe moeilijk! Je kan hier heel ver in gaan, maar laat je niet tegenhouden door alle opties. Begin bij de basis en experimenteer met de mogelijkheden. Probeer niet te veel op te zien tegen de productfotografie, maar steek hier ook wat creativiteit in te steken. Het hoeft niet te veel tijd en energie te vergen als je dit niet fijn vind. Je kan dit natuurlijk ook steeds uitbesteden, maar net als alles in je onderneming, vind ik dat je het op zijn minst een kans moet geven. Ik heb bij mezelf heel hard gemerkt dat het steeds sneller, eenvoudiger en leuker wordt, elke keer dat ik er mee bezig ben.

Welke foto’s maak je?

Om online producten aan te bieden, je creaties op je website of portfolio te publiceren of aan winkels aan te bieden kan je verschillende soorten foto’s gebruiken. Een combinatie van soorten scènes is het best.
Wat je zeker nodig hebt is een heel neutrale foto waar niets anders op staat dan je product. Je wil duidelijk weergeven wat je hebt gemaakt, zonder afleiding. Dit kan je dan ook best doen op een witte, zwarte of neutrale achtergrond. Afhankelijk van je product hang je dit op of zet je dit op een eenvoudige tafel.

Detailfoto die de textuur van dit werk tot zijn recht doet komen

Naast de eenvoudige foto’s kan het ook zeer interessant zijn om je creatie in gebruik te tonen. Maak een kleine enscenering van hoe je product er bij je klant thuis uit zou kunnen zien. Een schilderij aan de muur in een interieur, een handdoek aan de kapstok in de keuken, een theekopje op tafel met eten, een boekje waar een kleuter in leest, een kledingstuk op een model, … Laat je creativiteit de vrije loop op dit soort foto’s. Zorg er vooral voor dat je creatie mooi tot zijn recht komt en er aantrekkelijk uit ziet in gebruik.
Probeer ook de verschillende hoeken en kanten van je product in de kijker te zetten. Denk aan foto’s waar je hele product op staat, maar toon ook de details. Interessante hoeken, texturen en details kunnen zeker een meerwaarde bieden voor geïnteresseerden.

Mijn eigen geïmproviseerde fotostudio naast een groot raam zonder direct zonlicht, met wit maquette karton tegenover het raam en op een neutrale vloer als achtergrond.

Benodigdheden

Er bestaan witte fotodozen die een soort pop-up fotostudio zijn, maar die zijn enkel interessant voor kleine producten. Met enkele eenvoudige items kan je thuis je eigen fotohoekje opzetten.

 • Camera of smartphone
  Als je een goede camera ter beschikking hebt, ideaal! Maar als je smartphone een goede camera heeft, kom je ook al heel ver.
 • Neutrale achtergrond
  Je kan een constructie maken met een groot wit papier in een bocht, maar een neutrale muur, vloer of tafel is ook goed. Je wil vooral dat er niets is om af te leiden van je product.
 • Een plaatsje aan het raam
  Het beste licht krijg je op een lichte, maar bewolkte dag. Zo heb je genoeg licht, zonder met fel zonlicht te moeten werken. Als het licht toch te fel zou zijn, kan je een dun gordijn, schildersplastic of een dun vel papier voor het raam hangen. Zo wordt het licht een beetje verzacht.
  Zet je zelf zo dicht mogelijk tegen het raam, met een hoek van 90 graden. Zo komt het licht recht van de zijkant op je fotohoekje. Zet je niet te dicht tegen het raam of de vensterbank zodat er geen schaduw op je werkplek valt.
 • Een groot stuk wit papier, laken of maquette karton (foam board)
  Omdat het licht van één kant komt, heb je aan de andere kant van je product een wit vlak nodig om dit licht terug te reflecteren. Zo zorg je ervoor dat beide kanten even goed belicht worden. Je kan dit doen met een wit laken of papier, maar maquette karton is wat dikker en kan je makkelijker recht zetten.

Instellingen op je fototoestel

Elke foto zal je moeten bewerken, maar je kan dit tot een minimum beperken door een paar instellingen toe te passen bij het nemen van je foto’s. Heel veel hiervan komt neer op experimenteren. Je kan online zoeken naar wat tutorials voor jouw specifieke smartphone of camera, maar probeer ook gewoon enkele instelling uit. Hier komt het vaak neer op: maak het niet te moeilijk. Met een goede camera kan je eindeloos prutsen, maar probeer het eerst eens met de automatische stand. De meeste smartphones hebben ook een Pro stand waarmee je instellingen kan aanpassen voor: licht, kleur, focus, scherpte, …
Enkel eenvoudige zaken waar je zeker rekening mee kan houden:

 • Zet zeker en vast de rijchtlijnen (regel van derden) aan zodat je een raster van lijntjes op je scherm krijgt. Zo staat je onderwerp steeds recht en centraal op je foto.
 • Tik op je scherm waar de focus van je foto moet liggen. Zo kan je spelen met scherpte of de voor- of achtergrond en kan je je telefoon automatisch de juiste focus en belichting laten selecteren voor jouw product.

Je foto bewerken

Foto voor en na bewerking met standaard fotobewerkingsprogramma op mijn laptop: kleuren zijn echter en intenser en het wit is echt wit. Zo komt het werk beter tot zijn recht en ziet het er uit zoals in het echt

Wees niet ontmoedigd wanneer je foto niet onmiddellijk perfect is. Elke goede foto is bewerkt, ook die van professionals. Gelukkig kom je ook hier al ver met het standaardprogramma op je telefoon of computer. Je kan er de kleuren en lichtinval van je foto aanpassen. Probeer zo de schaduwen weg te werken en de kleuren zo realistisch mogelijk weer te geven. Als je een creatie wil verkopen of in je portfolio zet, wil je dat het product er echt uit ziet zodat niemand voor verrassingen komt te staan.
Een goede fotobewerkingsapp op je telefoon is Lightroom, een duur programma van Adobe, maar de basisversie van de app kan je gratis downloaden. Hiermee kan je de foto bijsnijden, rechtzetten, kleur, contrast en licht aanpassen. Er zijn ook filter beschikbaar, maar dit is voor productfotografie niet interessant. Sommige fotografen bieden ook presets aan, een set instellingen die je in één klik op je foto kan toepassen. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar als je niet goed bent in fotobewerking en een preset vind voor producten, kan je dit zeker eens proberen.

Ik hoop dat je met deze tips al weer wat verder komt, laat me zeker weten als je er iets aan hebt, of als je zelf nog een toptip hebt voor andere creatievelingen!