Het ABC van motivatie

Ik hou ervan om mij constant bij te scholen en ik blijf bijleren. Momenteel ben ik aan een heel persoonlijk traject bezig, waar ik later misschien meer over zal delen, maar vandaag wil ik wel al een les delen die ik daar heb opgepikt.

Van nature ben ik erg kritisch, zowel voor mezelf als voor anderen. Dat zorgt op de werkvloer vaak voor frustratie als anderen niet de standaarden halen die ik normaal vind. Maar het zorgt er ook wel voor dat is snel inzicht krijg in een probleem en de kern van iemands blokaarde kan blootleggen om er dan mee aan de slag te gaan. Dat is wat ik met de coaching programma’s voor Vitrine dan ook doe. Helaas ben ik ook vaak (te) kritisch voor mezelf, want het gaat me nooit snel of goed genoeg.
Dit ABC van motivatie heeft me geholpen om inzicht te krijgen in de achtergrond van dit issue en waar ik op kan letten om een betere omgeving te creëren. Het ABC is in verschillende contexten heel interessant en toepasbaar, of het nu topsport, onderwijs, persoonlijke ontwikkeling of de werkvloer is. Het helpt om de ideale omstandigheden te creëren om gemotiveerd te zijn en te blijven zodat er ruimte is voor groei en ontwikkeling.

A voor autonomie

Om je eigen pad te kiezen en variatie in je omgeving te implementeren, heb je voldoende vrijheid, zelfstandigheid en autonomie nodig. Zo creëer je de (werk)omgeving die het beste voor jou werkt en je gelukkig maakt. Wanneer je de hele tijd op de huid wordt gezeten of door je baas wordt gemicromanaged, leidt dit eerder tot frustratie en negatieve gevoelens dan wanneer je hier meer autonomie in ervaart.
Dit wil niet per se zeggen dat je zelfstandige moet zijn en geen baas of verantwoordelijke kan aanvaarden. Het betekent wel dat in je (werk)omgeving voldoende inspraak en autonomie moet krijgen om jezelf te ontplooien. Anders raak je alleen maar de gedemotiveerd en wordt het moeilijk om positieve evolutie te zien en te maken in de toekomst.

B voor binding of belonging

Voor groei is een veilige omgeving extreem belangrijk. Iedereen maakt wel eens fouten en dat is nodig om vooruit te komen, omdat je moet kunnen leren uit je fouten. Maar dan is het natuurlijk wel heel belangrijk dat je fouten MAG maken en dat je MAG falen. Zowel van jezelf als van je omgeving (je baas, coach, team, partner, …).
Wanneer je het gevoel hebt (bewust of onbewust) dat falen enkel negatief en niet ok is, sta je onder zoveel druk om alles perfect te doen en steeds vooruit te gaan. Dat is een toxische omgeving die je kan ontmoedigen en doen bevriezen.
Soms is het noodzakelijk om iets verkeerd te doen om tot inzicht te komen en daar uit te leren. Wanneer je het gevoel hebt dat iets niet lukt of je komt niet meer vooruit in je proces kan het interessant zijn om een stap terug te zetten, maar dan moet je die ‘achteruitgang’ wel toelaten en omarmen als deel van het ontwikkelingsproces. Daarom kan niemand deftig presteren als er een brullende baas je de hele tijd op kleine foutjes wijst en je op de vingers tikt bij de minste vergissing.

C voor competentie

Wanneer je geen fouten toelaat en niet vooruit kan gaan in het groeiproces, groeit jouw competentie niet. De grootste motivator voor eender welk proces net het gevoel van vooruitgang. Wanneer je een stap in de goede richting neemt, geeft je dit de energie en goesting om er mee verder te gaan. Daarom is het zo belangrijk om, wanneer je vast zit, even stil te staan bij wat er niet goed gaat en daar aan te werken. Soms is het nodig om een stap terug te zetten in het proces en zaken te herhalen en te herinrichten.
Wanneer je gefrustreerd geraakt door vast te zitten en het gevoel hebt aan een plafond te zitten waardoor je niet meer vooruit komt; kan het ook interessant te zijn om er net afstand van te nemen. Focus je even op iets anders, een ander deel van je job of een nieuwe hobby bijvoorbeeld. Wanneer je elders iets kan bijleren (wat makkelijker is vroeger in het leerproces) krijg je positieve input. Je heb een gevoel van competentie, groei en zelfvertrouwen. Dit vermindert de druk en je positieve gevoel zal je ook overdragen naar je initiële veld waar je tegen de grens aanliep.

Deze drie elementen zorgen ervoor dat je positieve progressie kan blijven voelen en gemotiveerd blijft om te groeien, bij te leren en te evolueren. De focus op het (groei)proces is het belangrijkste, want je vermijdt faalangst en demotivatie. We zijn nogal makkelijk resultaatgericht, waardoor elke tegenslag hard aankomt, want dit brengt ons niet dichter bij ons doel. Door bewuster met het proces bezig te zijn en te focussen op de groei leg je het belang bij elke positieve stap vooruit in plaats van op het gevoel van ‘er nog niet te zijn’ of ‘niet goed genoeg te zijn’.

Laat me zeker weten als jij dit concept ook zo interessant vind! Ik weet dat het redelijk abstract en theoretisch is gebleven, maar ik denk wel dat jij ook iets uit dit idee kan halen en het kan toepassen op jouw persoonlijke context. Ik ga er alvast mee aan de slag in mij eigen leven!